Bierwoordenboek:

Bierwoordenboek:

Abdijbier: een verzamelnaam voor bieren die verwijzen naar een bestaande of verdwenen abdij. Het is niet beschermd, tenzij er 'Erkend Belgisch Abdijbier' wordt gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn Leffe, Maredous en Enarme.

Afdronk: is de smaak die blijft hangen na het drinken van het bier. Een herkenbare smaak is bijvoorbeeld de bitterheid van mouten (van vers brood en biscuit tot chocolade) en hop (van citrus, mango tot rozemarijn achtige tonen).

Dryhopping: een brouwterm die duidt op het toevoegen van extra hopbloemen, -oliën of -extracten tijdens de lagering van het bier. Het geeft extra frisse aroma's aan een bier.

EBC: is een maat voor de kleur van mout en bier en is een afkorting van European Bewery Convention (een organisatie van brouwerijen in Europa)

White IPA

White IPA’s zijn over het algemeen nevelige of heldere, goudkleurige bieren, die een mix zijn van een American India Pale en een traditioneel Belgisch witbier. White IPA’s bevatten de moutige en kruidige aroma’s van Belgische witbieren en de citrus achtige, harsachtige hop karakters van een American IPA. Deze bieren zijn doorgaans alleen beschikbaar in de zomer.

Brut IPA

De burt IPA is een unieke bierstijl, een champagne bier. De Brut IPA werd voor het eerst gebrouwen in San Francisco, rond 2017, en verovert sindsdien de wereld. Bij de Brut IPA wordt de droogheid van de champagne gecombineerd met de hoppigheid van een IPA. Het bier wordt zo droog door het gebruik van een enzym, dat in staat is om complete suikers af te breken.

Eastcoast IPA

De Eastcoast IPA is een goed gebalanceerde IPA en bevat vaak een zoutige mout smaak met explosies van citrus en fruitige hop aroma’s, wat wordt afgesloten met een licht bittere afdronk. Deze verschillende karakters in de Eastcoast IPA komen door verschillende invloeden vanuit Europa.

Westcoast IPA

Westcoast IPA’s staan bekend om de grote hoeveelheid hop die is toegevoegd tijdens het brouwproces. Een dominant kenmerk van hop is de bitterheid, waardoor deze bieren vooral bekend staan om hun bittere smaak. Verder bevatten de bieren vele aroma’s, waardoor het belangrijk is goed te ruiken om zo het bier optimaal te kunnen proeven.

New England IPA

Deze variant van IPA bier ligt veel minder de nadruk op de bitterheid waar ze normaal gesproken juist om bekend staan. Dit biertje heeft slechts een licht bittere afdronk, en legt juist de nadruk op de fruitige aroma’s die aan tropisch vruchtensap doen denken.

Session IPA

Deze variant heeft een laag alcoholpercentage, slechts 2,5%, maar bevat juist een mooie volle smaak.

Black IPA

De Black IPA is een donkere versie van de IPA en wordt meestal de Cascadian Dark Ale genoemd. Deze heeft geroosterde mout geeft dit bier zijn donkere kleur.

Blond 

Blond bier is een frisse biersoort die voor veel mensen toegankelijk is. Eén van de bekendste blondbieren is het bier van Leffe. Door het gebruik van minder hop, dan bijvoorbeeld bij pils, is de smaak minder bitter. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 4% en 5%, maar blond bier komt ook voor met wel 8% alcohol. De lichte kleur van blond bier past, net zoals de frisse smaak, helemaal bij het voorjaar en de zomer! 

Saison

Dit bier kent zowel blonde als amberkleurige varianten. Saison bier werd oorspronkelijk in de winter gebrouwen en in de zomer gedronken. Vandaar ook de naam, want saison is frans voor ‘seizoen’. Dit bier was redelijk hoppig om de houdbaarheid te vergroten in de warmere maanden van het jaar. Om toch aan de frisse verwachting van de consument te voldoen, maken veel saison brouwers een blonde, sterke saison.

Tripel

Het woord tripel verwijst vaak naar het zwaarste bier van een brouwerij. De oorsprong hiervan zou te vinden zijn in de middeleeuwen, waarbij men in het klooster streepjes zette op de bieren. Het lichte bier kreeg een kruisje, het iets zwaardere bier kreeg er twee (vandaar de naam dubbel) en de zwaarste bieren kregen drie kruisjes.  

Terug naar blog